Vad kallas det här stygnet?

Nu börjar det bli kallt om morgnarna – fingervantsväder. Jag köpte ett par svarta häromdagen och sedan visade det sig att min käre make hade köpt ett likadant par till sig, fast någon storlek större. Himla besvärligt. Vi bara blandar ihop dem. Nåja, problem är till för att lösas och de flesta viktiga problem kan ju, som ni vet kära bloggläsare, lösas med broderi.

Jag har under en tid gått och funderat över ett stygn som jag vill testa och när fingervantsproblemet dök upp, så kom jag på att jag kunde göra två flugor på smällen och använda fingervantarna som provlappar.

Jag har helt enkelt dragit trådar över en yta och bara fäst dem i ändarna, som liksidig plattsöm, fast glesare och med längre stygn. Sedan har jag dragit trådar vinkelrätt mot de första och dessutom vävt ihop trådarna. Det kanske räknas som en bottensöm, men i de bottensömmar jag känner till sys trådarna ovanpå varandra och fästs på olika sätt i underlaget. I mitt fall ligger de vävda broderitrådarna ovanpå och fästs bara i kanterna.

Vad tycker jag om resultatet? Tja, jag tycker det ser lite tufft och skrufsigt ut. Den vävda delen av stygnen sitter bra. Sedan försökte jag göra en hjärtform genom att låta trådarna gå ut en bit utanför väven. Det ser kanske coolt ut, men är nog inte så praktiskt på ett par fingervantar. Det är bara en tidsfråga innan jag fastnar i nåt och drar upp broderiet.

I alla fall undrar jag om någon kan säga mig om detta är en bottensöm eller om det finns något annat namn på dessa stygn.

Share

9 svar på ”Vad kallas det här stygnet?

 1. Du har helt enkelt gjort en klassisk ”stoppsöm”, d.v.s. en sådan man alltid har använt när man skulle stoppa en strumpa. Då sydde man stygnen med stoppgarn, i samma färg som strumpan och mycket tätt, så att det täckte hålet.

 2. Haha. Ja du har rätt! Det var väl därför jag inte hittade den i någon stygnsamling. Nu kommer folk som ser vantarna förstås tro att det är hål under.
  Tack Eva.

 3. För mig påminner det om sådan pappershjärtan man gjord i glanspapper och hängde upp i julgran!!! Hoppas de håller till dess att vinterhandskarna ska på. Gulligt är det i alla fall!!!

 4. Vet inte om jag är expert men jag skulle snabbt döpa den här sömmen till
  tuskafts-söm.
  en enkel tuskaft som blir så snyggt

  • Bra idé. Tuskaftssöm. Då hör man på namnet hur den ser ut (i alla fall om man kan lite om vävning).

Kommentarer är stängda.