Julservetter

Jag älskar julen, men ibland kan jag tycka att affärerna drar igång julskyltningen lite tidigt. Redan för ett par veckor sedan började ljusbågar och juldukar dyka upp i en del butiker. Kunde de inte vänta lite. Vi kommer nog att hinna handla det vi behöver inför julen ändå.

julservetter2.jpg

Vi som handarbetar har däremot fullt legitima skäl att börja förbereda oss. Broderier och annat handarbete tar tid och en vacker broderad julgransmatta eller kanske en löpare med tomtar förstärker verkligen julkänslan. För ett par år sedan broderade jag julservetter. Jag använde färdigsydda servetter. De här servetterna köpte jag på IKEA.

När man vill brodera korsstygn på ett tätt vävt tyg eller på tvären, som jag har gjort här, använder man stramalj. Det är ett lite stelt tyg med tydliga hål och få trådar i väven. Man klipper ut en bit av stramaljen och fäster den på det tyg man vill brodera på (tråckla fast det eller använd ett par knappnålar), sedan syr man korsstygn tvärs igenom stramaljen och det underliggande tyget. När broderiet är färdigt fuktar man stramaljen och så tar man bort den genom att dra tråd för tråd, så att bara broderiet och det underliggande tyget blir kvar. Tänk på att den här tekniken inte fungerar om broderiet är för stort.

De små julsymbolerna som jag har broderat på servetterna hittade jag på själv. Mönster till dem finns här.

Share

2 svar på ”Julservetter

Kommentarer är stängda.