Mer om korsstygnshusen

Här kommer fortsättning på mitt förra inlägg om korsstygnshusen som jag har designat.
Korsstygnshusen tillverkas av sex delar: fyra väggar och två takdelar. Först täcker man delarna med korsstygn och sedan syr man ihop dem med kaststygn. Takdelarna till fäboden täcks med ryaknutar innan det fästs på väggarna med kaststygn.

Medan jag höll på att fixa med husen kom jag på att de nog skulle passa väldigt bra som materialsatser. Jag har ju aldrig gjort något broderikit tidigare så jag funderade lite på hur jag ville att ett sånt skulle vara. Hur ser mitt drömbroderikit ut? Nu hade jag chansen att förverkliga den drömmen. Materialsatser kommer ju ofta i en plastpåse. I bästa fall är det en färgbild på hur det färdiga resultatet är tänkt att bli, men ibland finns inte ens det. Broderigarnerna brukar ofta ligga hopklämda i en härva tillsammans med tyg och papper med broderibeskrivning. Jag tänkte att jag vill att mina broderikit ska vara roligare att titta på. Man ska känna att man köper en present till sig själv eller, om man vill ge det till en annan person, ska det kännas som en fin sak att ge bort. Så jag har lagt broderikiten i en liten ask.


Det finns alltså tre olika materialsatser: korsvirke, parstuga och fäbod och samlingsnamnet på materialsatserna är Svenska Hus.

I asken ligger färdigklippt plastcanvas, broderigarner i ull, en broderinål så klart och under garnerna ligger beskrivningen. Den innehåller ett korsstygnsmönster och en steg-för-steg beskrivning med illustrerande foton. I fäbod-asken ligger en träpinne med rätt diameter för att sno ryaknutarna runt.

Jag har visat mina hus för en massa människor som passerat vår stuga under sommaren. De var väldigt uppskattande. Flera personer som kanske inte broderar själva, kom genast att tänka på någon pysslig person som de ville ge en ask till. Vi har många vänner och släktingar som bor i utlandet eller kommer från utlandet och de var särskilt intresserade av mina hus. Med tanke på utlandsintresset har jag gjort beskrivningen både på svenska och engelska.

När jag nu hade formgivit tre finfina broderikit, så gällde det att hitta någon som ville bli återförsäljare, och den historien berättar jag om här.

Share

12 svar på ”Mer om korsstygnshusen

 1. Vilken superfin idé! Jag är också väldigt svag för hur saker är förpackade och faller lätt för sånt som ligger i fina kartonger och är genomtänkt och bra. Är lite nyfiken på vad du använder för kartonger? Jag har själv köpt fina fraktvänliga förpackningar till mina kuddfodral men så gott som aldrig behövt skicka några per post utan mest sålt direkt med innerkudde i.

  Hälsningar Eva

  • Jag använder askar från ett litet företag som heter Grycksbo. Väldigt trevliga att ha att göra med. Var har du fått tag på dina förpackningar?

 2. Vilka perfekta presenter! Förutom till mig själv så kom jag på ett par stycken i min bekantskapskrets som jag skulle vilja ge en låda 🙂

  • Haha, vad kul! Ja, jag har redan delat ut några askar i bekantskapskretsen, fast jag hade lovat mig själv att hålla på dem till jul.

  • Tack, vad roligt att du gillar dem.
   Förresten. Jag fick en korsstygnsfråga i ett mail igår och hänvisade till din sida. 🙂

 3. Så fina och så fint förpackade! Jag vill också att det ska se ut som en liten present – jag tänker på Rigabaserade Hobbywool, vars vantstickarset också är så fint förpackade.
  Du får gärna lägga upp var man kan köpa när du får fler försäljare – och by the way – om nu Svensk slöjd vill bli återförsäljare kanske det är fler (av de allt färre) hemslöjdsbutikerna som vill? Du hittar dem på Hemslöjdsportalen.
  Och lägg gärna upp till försäljning via nätet för oss som kanske inte kommer till någon av dina återförsäljare. Måste själv ha ett Skånehus, nu när jag inte bor i Skåne längre.

  • Tack Maria!
   Jag tittade på Hobbywool. Jättefina förpackningar och fina vantar.
   Jag kommer att öppna en webshop om någon vecka och jag ska verkligen kolla på Hemslöjdsportalen. Jag har fått tips om diverse butiker och har varit i kontakt med ett par. De har fullt upp med julen nu, så antagligen blir det inget förrän nästa år.
   Jag återkommer absolut så snart webshopen är uppe.

Kommentarer är stängda.