När broderiet spelar birollen

appelkudde.jpg
God fortsättning på det nya året.

Mitt jullovspysslande har bestått i att sy en äppelkudde. Den är gjord i intarsiabroderi. Jag har klippt ut äppelformen i det vita bottentyget och de röda och gröna äppelbitarna är alltså inte applicerade ovanpå det vita, utan har fyllt ut det äppelformade hålrummet i bottentyget. Sedan har jag sytt fast alla tygbitar i varandra med sytråd.

För att dölja de hopsydda skarvarna har jag täckt dem med mörkbrunt ullgarn som jag har fäst med läggsöm (det innebär att ullgarnet ligger uppe på tyget och fästs av enkla stygn tvärs över den bruna tråden med ungefär en halv centimeters mellanrum). Stjälken är också sydd i läggsöm.

Jag hade planerat att sy kärnor i mitten av äpplet, så att det verkligen skulle se ut som ett äpple i genomskärning. Jag testade lite olika varianter. Bruna kärnor i ullgarn och vita kärnor av pärlor. Men inget av det såg bra ut, det blev bara plottrigt, så jag tog bort dem.

Min äppelkudde lyser som ett trafikljus och det första man lägger märke till är nog de starka färgerna, men det är de bruna broderierna som ger den karaktär, tycker jag.

Baksidan? Den är grön.

ENGLISH VERSION: Intarsia embroidery in woolen broadcloth were the seams are covered with dark brown couched stitches.

Share

12 svar på ”När broderiet spelar birollen

 1. Det är väl en härlig kudde du fått fram! Den lyser ju upp var den än hamnar.
  Detta med intarsia syr du fast bitarna med varann (typ lapptäcke) eller har du ett undertyg, som du fäster de olika bitarna vid innan du syr ihop dem?

 2. Tackar som frågar. Det är mera lapptäckes-varianten. Jag använder faktiskt målartejp för att få ihop bitarna så att de går att sy ihop

 3. Hej Helena
  Jag tycker mycket om dina broderier, o tittar titt som tätt in i bloggen o blir inspirerad.
  Tänkte kolla med dig om du har nåt bra tips att rita på svart tyg med. Jag broderar halvfritt, men har alltid haft problem med detta att vilja brodera på svart men tycker det är omständigt med planeringen.

 4. Hej Sofia!

  Jätteroligt att du gillar bloggen.

  Ja, svart tyg kan vara svårt att rita på. Jag har ett par tips.

  Du kan använda kalkerpapper eller markeringspapper som är vitt. Du för över ditt mönster med en sporre, precis som man gör när man ska klippa till tyg efter mönster.
  Alltså: Om du har ritat ditt mönster på ett silkespapper eller tunt mönsterpapper, så lägger du upp tyget som du ska brodera på och sedan markeringspappret med det vita neråt och så ditt mönster och sedan sporrar du i de ritade linjerna och vit färg fastnar på tyget. Om det sedan är lite otydligt kan du fylla i med en ljus markeringspenna.

  Du kan också göra så här: Rita mönstret på ett tunt papper (silkespapper eller mönsterpapper) och nåla fast det på tyget där du vill ha motivet. Sedan syr du med en ljus sytråd igenom papper och tyg längs linjerna. Använd små förstygn, alltså tråckla. Sedan river du försiktigt bort mönsterpappret och så är bara broderityget med de ljusa stygnen kvar. Så är det bara att brodera. När broderiet är färdig tar du bort de sytrådsstygn som eventuellt syns. Fördelen med denna metod är att du kan ångra dig medan du broderar och ändra mönstret eller stryka någon del av det. Det är ju bara att sprätta bort sytråden. Många drar sig för att testa denna metod, men den är faktiskt väldigt enkel och min favoritmetod.

  Hoppas detta är till hjälp.

 5. Tusen tack Helena! Jag behövde höra det där om tråckeltråd, för som du säjer, jag har dragit mig för det för det känns så ”omständigt” ju. Men där föll sista fördelen på plats för mig, när du sa detta om att ångra sig o ändra under arbetets gång. Det är ju precis vad jag gör hela tiden, så nu blir det till att tråckelmarkera för mig! Tack! Ska genast prova nu, hehe.

 6. Hej Helena!
  Jättefräscht mönster tycker jag och ändå i färger som jag uppfattar som traditionella intarsiafärger – och av detta har du gjort något som är modernt och nytt – jättetrevligt.

  Jag håller också med Helena när det gäller att överföra mönster – när jag broderar guldbroderi (och alltid på svart eftersom jag gillar rymden….) så är det alltid lika jobbigt med mönsteröverföring. Har därför provat även att sticka hål i mönsterförlagan och dutta vit mald krita men tycker att det ändå smetar ut för mycket. En tråckeltråd är alltid säker! Och enkel.

 7. Jag har aldrig provat att punsa med krita men dock med en tjock vit färg som är gjord för färgtryck. Man pressar den genom hålen i mönsterförlagan med en kniv. Kladdigt och lite läskigt. Risken att det smetar ut, som du säger, känns överhängande. Inte min favorit.

 8. Hej!
  Det blev jättefint. Har också jobbat med intarsiabroderi, men inte fått det att bli så fint och ”obubbligt” som du! Jag gillar din blogg. Har fått mycket inspiration från dig.

 9. Otroligt fin! Man vill själv men jag undrar om jag klarar det 🙂 Men skam den som ger sig! Tack för inspiration!

 10. Tack hörrni!
  Kul att det inspirerar. Verkligen uppmuntrande att få så trevliga kommentarer.

 11. Jag tycker jättemycket om din blogg och jag har velat uppmärksamma den genom att ge dig en award i min egen blogg. /MVH Ida på nusse.blogg.se

Kommentarer är stängda.