Tre brudar från Jämtland

jamtbrudar4.jpg Inspirationen till mina Jämtlandsbrudar kommer från ett gammalt foto på en traditionellt klädd jämtländsk brud, som jag hittade i en bok om Jämtlandssöm. Hon hade en stor underbar krona av blommor på huvudet.

Jämtlandssömmen består mest av olika typer av langettstygn och broderas traditionellt med blåa och rosaröda garner och lite gult ibland.

Jag har valt att brodera på en färdigsydd gästhandduk som är vävd i gåsöga och jag tycker det blir en fin bakgrund till damerna. Det är inte optimalt att brodera på ett sådant tyg, dels för att det är elastiskt på diagonalen och dels för att hålen i väven är avlånga, vilket gör att det kan vara svårt att styra in stygnen precis där man vill ha dem. Men i det här fallet gör det inte så mycket för det är ju så, när det gäller Jämtlandssöm och andra så kallade bygdebroderier, att de inte behöver vara så jämnt och exakt broderade. De vinner faktiskt på när de blir lite sneda och ojämna.

Jag har broderat med en tråd Danskt blomstergarn och kanske ser ni att det glänser till lite här och där. Det är blekgult konstsilke som jag har sytt dit för att få det lite festligare.

jamtbrudar2.jpg

Ett par ord om hur man sköter ett sånt här broderi: för det första ska man inte vara rädd att använda sina broderade handdukar. De är inte gjorda för att gömmas i ett skåp. Fram med dem och slit på dem.

Linnehanddukar kan man ju tvätta varmt och Danskt blomstergarn kräver faktiskt att man tvättar i 60 grader, inte svalare, för då kan det fälla färg.

Man ska undvika att stryka direkt på broderier, för då blir de platta och tråkiga. Lösningen i det här fallet är att lägga en tjock frottéhandduk på strykbrädan och vända broderiet med stygnen mot frottéhandduken och så stryka försiktigt.

ENGLISH VERSION: The embroidery on this guest towel is inspired by Jämtlandssöm which is a form of embroidery once practised in the northern Swedish province of Jämtland. It mainly consists of different kinds of buttonhole stitches. The colours are traditional. I have used cotton thread and some yellow rayon floss for the golden stitches. The towel is linen, easy to wash and iron on the back.

Share

6 svar på ”Tre brudar från Jämtland

  1. Tack! Kul att ni gillar det.
    Jag jobbar på en fortsättning. Hoppas att den ska vara klar nästa vecka.

Kommentarer är stängda.