Vinterbroderi

Mitt i vintern känns det väldigt inspirerande att sticka sig ett par vantar och brodera på dem. Mina vantar är stickade i ett jättegosigt grått ullgarn.

Jag bestämde att jag ville brodera cirklar i blått, rött och vitt Moragarn som är ett ullgarn, så jag klippte ut några rundlar i smörpapper och nålade fast dem på vantarna och så tråcklade jag med en sytråd runt kanten på rundlarna. Det räckte bra som stöd för broderandet. Så började jag i utkanten av cirklarna och broderade mig in mot mitten. Man kan väl säga att broderierna påminner om landskapssömmar. De blåröda färgerna och bottensömmarna i mitten av cirklarna påminner om hallandssöm, tycker jag. Langettstygnen runt om, som är ihopbroderade i trianglar, är inpirerade av jämtlandssömmen.

Det är inte alldeles enkelt att brodera på stickade vantar, upptäckte jag. Dels är mina vantar ganska elastiska och då gäller det att brodera lagom löst, så att det inte drar sig, men inte heller blir för löst. Och dessutom måste man ju hålla en hand inne i vanten så att man inte råkar brodera rakt igenom den. Den stackars handen måste vridas i de mest konstiga vinklar för att man ska komma åt att brodera på alla håll. Men jag klarade det till slut. Jabbi!!

ENGLISH VERSION: A pair of mittens knitted in soft wool yarn with wool embroideries inspired by Swedish traditional embroidery patterns.

Share

Kanske en blårutig sommarservett

blaservett2.jpgJag hittade ett trevligt blårutigt tyg som skulle passa att sy sommarservetter av. Det är ju inte så svårt att klippa till och fålla på symaskinen.

Tyvärr tillhör jag inte dem som gillar att sy på maskin, så jag behöver en morot för att komma igång. Möjligheten att få brodera något på varje servett skulle kunna vara en sådan morot, tänkte jag.

Så jag bläddrade lite i min mormors gamla broderimönster från Hemslöjden, för att få inspiration. Där kryllar det av blommor och blader och jag fastnade för ett mönster som är inspirerat av jämtlandssöm. Nu har jag broderat en provlapp med vitt lingarn och den verkar lovande, tycker jag, så nu är det väl bara att plocka fram symaskinen.

Fast de där broderimönstren från Hemslöjden gjorde mig lite sugen på att testa en del andra grejer. Hm, jag tror jag gör det först. Symaskinen och sommarservetterna får vänta till en annan dag.

ENGLISH VERSION: I’m just testing a little embroidery from my grandmother’s collection of embroidery patterns. I think this flower would do very well in the corner of a navy blue napkin.

Share

…och här kommer brudgummarna

jamtkillar1.jpg

En av mina begåvade kurskamrater på HVs konstsömnadskurs fick se gästhandduken med Jämtlandsbrudar som jag visade förra veckan. Hon föreslog genast att jag borde brodera en manlig motsvarighet och jag är inte den som avfärdar en strålande idé.

Det är lite svårt att återge färgerna perfekt på Internet. Brudarnas handduk har en beigerutig botten och brudgummarna har fått en blårutig botten. Handdukarna är inköpta hos Vävaren i Båstad.

Vi kan visserligen inte hålla oss med separata herr- och damtoaletter i den här familjen, men nu har vi i alla fall speciella gästhanddukar för damer och herrar. Mycket elegant!

ENGLISH VERSION: When I had embroidered the guest towel with three ladies, one of my gifted friends suggested that I should make another one with three men. So I did and now I have one guest towel for ladies and one for gentlemen. Isn’t that elegant!

Share

Tre brudar från Jämtland

jamtbrudar4.jpg Inspirationen till mina Jämtlandsbrudar kommer från ett gammalt foto på en traditionellt klädd jämtländsk brud, som jag hittade i en bok om Jämtlandssöm. Hon hade en stor underbar krona av blommor på huvudet.

Jämtlandssömmen består mest av olika typer av langettstygn och broderas traditionellt med blåa och rosaröda garner och lite gult ibland.

Jag har valt att brodera på en färdigsydd gästhandduk som är vävd i gåsöga och jag tycker det blir en fin bakgrund till damerna. Det är inte optimalt att brodera på ett sådant tyg, dels för att det är elastiskt på diagonalen och dels för att hålen i väven är avlånga, vilket gör att det kan vara svårt att styra in stygnen precis där man vill ha dem. Men i det här fallet gör det inte så mycket för det är ju så, när det gäller Jämtlandssöm och andra så kallade bygdebroderier, att de inte behöver vara så jämnt och exakt broderade. De vinner faktiskt på när de blir lite sneda och ojämna.

Jag har broderat med en tråd Danskt blomstergarn och kanske ser ni att det glänser till lite här och där. Det är blekgult konstsilke som jag har sytt dit för att få det lite festligare.

jamtbrudar2.jpg

Ett par ord om hur man sköter ett sånt här broderi: för det första ska man inte vara rädd att använda sina broderade handdukar. De är inte gjorda för att gömmas i ett skåp. Fram med dem och slit på dem.

Linnehanddukar kan man ju tvätta varmt och Danskt blomstergarn kräver faktiskt att man tvättar i 60 grader, inte svalare, för då kan det fälla färg.

Man ska undvika att stryka direkt på broderier, för då blir de platta och tråkiga. Lösningen i det här fallet är att lägga en tjock frottéhandduk på strykbrädan och vända broderiet med stygnen mot frottéhandduken och så stryka försiktigt.

ENGLISH VERSION: The embroidery on this guest towel is inspired by Jämtlandssöm which is a form of embroidery once practised in the northern Swedish province of Jämtland. It mainly consists of different kinds of buttonhole stitches. The colours are traditional. I have used cotton thread and some yellow rayon floss for the golden stitches. The towel is linen, easy to wash and iron on the back.

Share

Jämtlandssöm

jamtlandssom300.jpg

Design Ingrid Eggiman-Jonsson. Broderad av Helena

Det finns en underbar bok, ”Svenska broderier” av Ingrid Eggimann-Jonsson. Tyvärr är den slut på förlaget, men jag fick tag på ett exemplar av den under bokrean för några år sedan. Boken är full av vackra bilder och mönster på broderier som är inspirerade av svenska landskapssömmar.

Min snälla mamma gav mig i födelsedagspresent för något år sedan några broderisatser som byggde på mönster ur broderiboken. Hon vet att jag är alltid är nyfiken på nya sätt att brodera, så det var verkligen en bra present. Jag satte genast igång.

Alla broderierna syddes med bomullstråd på vitt linne, men de hade ändå väldigt olika karaktär, tycker jag. Jag tänkte börja med att visa ett broderi i Jämtlandssöm. Den bygger främst på olika typer av langettstygn och är väldigt snabbsydd. Jag är inte helt förtjust i den lite smutsrosa färgen, men mönstret är väldigt charmigt.

Det var inte förrän jag fotograferade den idag, som jag märkte broderiet ser lite assymetriskt ut. Det är något som saknas. Eller hur…?

Share