Vinterbroderi

Mitt i vintern känns det väldigt inspirerande att sticka sig ett par vantar och brodera på dem. Mina vantar är stickade i ett jättegosigt grått ullgarn.

Jag bestämde att jag ville brodera cirklar i blått, rött och vitt Moragarn som är ett ullgarn, så jag klippte ut några rundlar i smörpapper och nålade fast dem på vantarna och så tråcklade jag med en sytråd runt kanten på rundlarna. Det räckte bra som stöd för broderandet. Så började jag i utkanten av cirklarna och broderade mig in mot mitten. Man kan väl säga att broderierna påminner om landskapssömmar. De blåröda färgerna och bottensömmarna i mitten av cirklarna påminner om hallandssöm, tycker jag. Langettstygnen runt om, som är ihopbroderade i trianglar, är inpirerade av jämtlandssömmen.

Det är inte alldeles enkelt att brodera på stickade vantar, upptäckte jag. Dels är mina vantar ganska elastiska och då gäller det att brodera lagom löst, så att det inte drar sig, men inte heller blir för löst. Och dessutom måste man ju hålla en hand inne i vanten så att man inte råkar brodera rakt igenom den. Den stackars handen måste vridas i de mest konstiga vinklar för att man ska komma åt att brodera på alla håll. Men jag klarade det till slut. Jabbi!!

ENGLISH VERSION: A pair of mittens knitted in soft wool yarn with wool embroideries inspired by Swedish traditional embroidery patterns.

Share

15 svar på ”Vinterbroderi

 1. Chris: Självfallet ska de användas. Mer broderier i vardagen, är min paroll.
  Pysselfarmor: Nästa gång hoppas jag att min jobbiga hosta har gett sig.

 2. 4U2 och Rebecca: Tack snälla. Börja brodera! Gör det! Du kommer inte att ångra dig. 😀

 3. Så vackra och inspirerande! Du fick mig att börja brodera för ett år sedan och jag har även gått din finfina kurs.
  Mina vänner förundras över min nya passion och tycker att jag är så flitig… men det är ju så galet kul! Flera väninor har tagit upp broderiet sedan de fått tips om din blogg. Mina mostrar och gamla faster kvittrar gillande och skickar mig gamla hemvävda linnedukar… De har bara inte sett exakt vad jag broderar och på vad… Min svärmor har också tagit upp broderiet och i julklapp fick vi flera korsstygn med citat som vi gillar tex: We are going cracy and were going today
  TACK!

 4. Malin!
  Tack, tack för din snälla kommentar. Vad glad jag blir att jag har inspirerat dig och dina vänner. Det är precis vad jag hoppas på med den här bloggen och kursen också, för den delen. Jag har haft en riktigt usel dag idag, så ditt mail kom precis perfekt. Nu kan jag somna med ett leende på läpparna.
  Lycka till med broderandet och hälsa väninnorna.

 5. Vilken fantastisk blogg du har!!
  Började brodera ”julklappar”, mycket enkelt, vantar och kuddfodral med kedjestygn och något annat…Har ju aldrig broderat innan! Hittade till din underbara sida för att få instruktioner på stygn!
  Nu kan jag inte sluta, måste göra, mer och mer och mer!! Vilken inspiration du ger!!
  Och vilka fina saker du gör, vantarna är ju underbara.
  Jag bara måste lära mig mera!

 6. Lina!
  Tack för de vänliga orden. Visst är det häftigt vad mycket det finns att lära sig om broderi. Jag håller med dig, när man väl är biten då kan man inte sluta.
  Lycka till med broderandet!

 7. Vad fina vantarna blev! Har precis anmält mig till en kurs i broderi på stickning, så det blir väl nästa projekt…

  Hoppas vi ses på något broderikafé framöver! 🙂

 8. Vilket arbete, och vilket fint resultat! Sådana vantar skulle jag också vilja ha. Får jag lägga till din blogg bland mina länkar på min blogg? Vet inte om man brukar fråga först, men gör det för säkerhets skull. Många hälsningar från Sanna på textiltendens.blogspot.com

 9. Sanna!
  Vad roligt att du gillar vantarna.
  Man måste inte fråga för att länka, men det är ju väldigt trevligt av dig att göra det och jag blir så glad om du länkar till mig från din läckra blogg.

Kommentarer är stängda.