Vinterbroderi

Mitt i vintern känns det väldigt inspirerande att sticka sig ett par vantar och brodera på dem. Mina vantar är stickade i ett jättegosigt grått ullgarn.

Jag bestämde att jag ville brodera cirklar i blått, rött och vitt Moragarn som är ett ullgarn, så jag klippte ut några rundlar i smörpapper och nålade fast dem på vantarna och så tråcklade jag med en sytråd runt kanten på rundlarna. Det räckte bra som stöd för broderandet. Så började jag i utkanten av cirklarna och broderade mig in mot mitten. Man kan väl säga att broderierna påminner om landskapssömmar. De blåröda färgerna och bottensömmarna i mitten av cirklarna påminner om hallandssöm, tycker jag. Langettstygnen runt om, som är ihopbroderade i trianglar, är inpirerade av jämtlandssömmen.

Det är inte alldeles enkelt att brodera på stickade vantar, upptäckte jag. Dels är mina vantar ganska elastiska och då gäller det att brodera lagom löst, så att det inte drar sig, men inte heller blir för löst. Och dessutom måste man ju hålla en hand inne i vanten så att man inte råkar brodera rakt igenom den. Den stackars handen måste vridas i de mest konstiga vinklar för att man ska komma åt att brodera på alla håll. Men jag klarade det till slut. Jabbi!!

ENGLISH VERSION: A pair of mittens knitted in soft wool yarn with wool embroideries inspired by Swedish traditional embroidery patterns.

Share

Broderade julkort

christmas-card-embroidery.jpgJisses, det är redan advent. Jag som hade tänkt hinna med att brodera julkort till hela släkten. Borde nog ha börjat i augusti, men det var inte riktigt stämning för det då.

Ett par julkort ska jag väl ändå hinna med. Det tar inte så lång tid brodera ett hjärta eller en stjärna. Man kan ju också klippa ut figurer i filt eller något annat tyg och bara brodera på några stygn eller pärlor. Guld- och silvertråd kan vara läckert att sy med.

Här har jag broderat en stjärna i typisk hallandssöm. Tre tunna trådar vitt bomullsgarn hade jag i nålen och så broderade jag på rött linne som jag fäste på det vita kortet med några stygn.

Nu måste jag fundera ut vilken släkting som mest skulle uppskatta ett hemgjort julkort.

TILLÄGG: Den som gillar korsstygn kan hitta gratismönster som är lämpliga för julkort här.

ENGLISH VERSION: I am preparing for Christmas by embroidering Christmas cards in typical hallandssöm.

Share

Hallandssöm

halland200.gif

Jag är väldigt förtjust i Hallandssöm. Den har sina rötter i norra Halland och broderas oftast med blå och mörkrosa garn på vit botten. Jag gillar färgerna och de geometriska mönstren.

Hallandssömmen innehåller många bottensömmar och de kan vara svåra att få snygga. Flätsömmen är också karaktäristisk för Hallandssöm. Den sys både tätt, så att den täcker helt, och glest, så att det ser ut som ett galler. Väldigt rolig och lättsydd, tycker jag. För övrigt använder man stjälkstygn, kedjestygn och langettsöm.

Jag har varit på hemslöjden i Halmstad och köpt bomullsgarn som är infärgat med den ”rätta” blå och rosa färgen. Vitt linne eller bomullstyg är bra att brodera på.

Share