Delsborosor från Valentin


Jag har tidigare nämnt på bloggen att jag inte uppskattar att brodera Delsbosöm. Jag tyckte att det var lite enahanda. Men nu har jag totalt ändrat mig. Det är ju jätteroligt.

Vadå enahanda? För att man bara broderar med en färg? Men rött på vitt är ju så snyggt och man slipper byta garn hela tiden. Dessutom gillar jag det lite taggiga utseendet som broderiet får när man broderar långsöm, som är Delsbosömmens specialstygn, lite mittemellan plattsöm och schattersöm.

Det är också spännande att hitta på egna Delsbomönster. Jag ritade den hjärtformade blomman på ett tjockt papper och klippte ut den som en mall. Sedan lade jag den direkt på tyget och ritade runtom med blyerts. och så fyllde jag i med stjälkar och blad lite på fri hand. Och så några små skrufsiga blommor i hörnen för att fylla ut.

ENGLISH VERSION: My own version of traditional Delsbosöm, embroidered with red cotton thread on linen.

Share

Förbättrad kökshandduk från Ikea

När man gillar att brodera, som jag gör, så tenderar man att se världen genom broderiglasögon. Kommer man in i ett rum fullt av saker och det råkar finnas ett litet broderi där, så nog hittar man det ganska snabbt. Om man är ute och handlar, så finns det hela tiden en del inom en som letar efter lämpliga saker att brodera på eller med.

blahandduk1.jpg

Jag var på Ikea i förra veckan. Vi skulle köpa en matta till TV-rummet, men hur det nu var så hamnade jag bland kökstextilierna. Det var servetter och handdukar och grytlappar. Billigt är det och när man är broderinödig, så sprutar idéerna. Jag kom hem med en riktigt trevlig matta, men också med diverse textila ting som definitivt behöver förbättras med lite broderi.

Här ser ni ett broderi som är inspirerat av delsbosöm och järvsösöm. Det är broderat i kortändan av en randig kökshandduk. Som ni ser har jag anpassat färgerna på garnet efter handdukens mönster. Jag blev så glad när jag kom på att den blåa randen i handduken ligger väldigt nära färgen på ett av mina favoritgarner.
blahandduk3.jpg
Vi har snackat en del på min broderikurs om att man inte ska begränsa sig till att brodera på enfärgat tyg, utan försöka hitta intressanta tyger med olika mönster och komplettera dem med broderier. Detta är ett litet försiktigt försök åt det hållet.

Undrar vem som ska få den här i julklapp?

Share

Gamla broderiböcker

DelsbosömJag har fått flera mail med frågor om gamla broderiböcker och var man kan köpa sådana. Ett par tips har jag.

Slöjdmagasinet är en väldigt trevlig sida med diverse information och nyheter om slöjdhantverk och handarbete. Bland annat säljer de nya och begagnade böcker och självfallet finns det en särskild sida om broderiböcker. Rekommenderas!

Ett annat ställe på internet som har en del böcker om broderier är Antikvariatet Nordkalotten. De har en boklista med handarbetsböcker där det ibland dyker upp intressanta titlar om broderi.

Hos Nordkalotten hittade jag t ex boken Delsbosöm av Märta Brodén, där jag har kopierat mönstret till bifogade blomma i delsbosöm. (Ja mamma, jag har broderat blomman själv. Det var mönstret som jag kopierade.)

Om det är någon som har tips på fler ställen att köpa begagnade broderiböcker och mönster på, så hör gärna av er.

Share

Delsbosöm

delsbosom2.jpg

Design Ingrid Eggiman-Jonsson. Broderad av Helena

Min älsklingsfärg är röd. Därför tycker jag mycket om delsbosöm, som oftast broderas med rött garn på vit botten. När jag säger tycker om, så menar jag tycker om att titta på. Det är inte min favorit att brodera.

Delsbosömmen broderas med något som kallas långsöm och som sägs vara förenklade schatterstygn. Jag tycker nog snarare att det är en variant på oliksidig plattsöm. Det som jag har presterat ovan har kanske blivit för mycket plattsöm.

I alla fall kan jag nog säga att om inte min älsklingfärg hade varit i det här broderiet, så hade jag nog aldrig slutfört det. Det blir ju väldigt vackert, men det är lite enahanda att sy och ganska svårt att få jämnt.

Share