Broderibloggen 7 år

Ojojoj. Den här månaden har jag broderibloggat i 7 år. Visst är väl det en aktningsvärd ålder för en blogg? När jag drog igång bloggen var det ett experiment. Jag hade sedan ett par år en sida om broderi som hade en del besök till och från. Men det var inte förrän jag startade bloggen i januari 2008 som trafiken drog igång på allvar. Jag blev så chockad av gensvaret. Jag ville ju bara testa om jag hade fattat det här med sökmotoroptimering rätt. Jag var bibliotekarie och egen företagare och jobbade med diverse internetprojekt och jag startade bloggen som ett litet hobbyprojekt vid sidan av. Tänkte att jag kanske hade material för att köra ett halvår om jag uppdaterade en eller ett par gånger i veckan.

Ganska snabbt började kommentarerna och frågorna, och jag kände ett stort ansvar att svara rätt. Eftersom jag bara hade kunskaper från slöjden i grundskolan och diverse broderiböcker, så bestämde jag att jag måste utbilda mig. Vilken tur att Handarbetets Vänner har så bra kvällskurser i konstsömnad.

Genom åren har uppdateringsfrekvensen varierat. Ibland har jag hunnit med riktigt många bloggposter på ett år och ibland har jag haft andra saker i livet som har krävt min tid. Vad sägs om en liten bildkavalkad. En bild från varje år som Broderibloggen har funnits. Håll till godo:

En av de första blogginläggen 2008 handlade om Hallandssöm och den här bilden kommer från Brodera.nu. Första året skrev jag flera bloggposter om olika landskapssömmar.

2009 bloggade jag ofta om vad jag broderade hos Handarbetets Vänner. Här ett löv i en hopdragssöm.

2010 lekte jag med diverse tekniker. Här målade jag med textilkritor på linne och bättrade på bilden med stygn.

2011 började jag sälja broderigarner. Jag tyckte det var svårt att hitta ullgarner för broderi i lagom mängd, så jag startade Broderigarn.se och det var fler än jag som hade ullbroderigarnsbehov så kunderna strömmade till.

2012 började med att jag gav ett antal nyårslöften som handlade om att avsluta diverse broderiprojekt som jag hade liggande. Det gick sådär, kan jag meddela. Ett projekt som i alla fall avlutades enligt plan var min syrras tvistsömsbroderi som blev till en kudde i födelsedagspresent till syrran.

2013 var året då min käre make slängde bort ett av mina finaste och nästan helt avslutade broderiprojekt. Det var inte meningen så klart, men jag var otröstlig i ungefär en månad. Sedan bloggade jag om det och det har blivit min mest lästa och kommenterade bloggpost någonsin. Denna tragiska händelse omnämndes även i tidskriften Hemslöjden.

2014 är korsstygnshusens år, som ni vet. Om någon, mot förmodan, har missat detta så är det bara att bläddra ner i bloggen så hittar ni allt om detta och lite till.

Tiden går fort när man har roligt och just nu känns det som att det antagligen blir minst sju år till av broderibloggande. Vem hade anat det? Hoppas ni hänger med…

Share

10 svar på ”Broderibloggen 7 år

 1. Hej, det är inte utan att man glömt allt du gjort! Jo, bröllopskuddens öde minns man med sorg! Har du funderat på att sy om den eller kastar du dig raskt över nya projekt!!
  God fortsättning på såväl broderandet, som bloggen,
  Chris

  • Jag funderade på om jag skulle göra om jobbet, men finns så mycket andra grejer jag vill testa, så jag tror jag hoppar över det. Jag glömmer i alla fall aldrig den nästan färdiga kudden.

  • Tack Ellen!
   Det finns lite olika sätt:
   Om tyget du ska brodera på är ljust kan du lägga det ovanpå mönstret så att det syns genom tyget och rita på tyget med en blyertspenna. Det kan vara lättare att se mönstret genom tyget om du tejpar upp mönster och tyg mot ett ljust fönster.
   Om mönstret inte är för detaljerat kan du använda kalkerpapper och sporre.
   För mörka och tjocka tyger, till exempel ylle kan du använda genomskinlig plast typ OH och först lägga det på ditt mönster och rita av det på plasten. Sedan göra hål längs linjerna med en nål med några millimeters mellanrum. Så lägger du plasten på ditt tyg och använder ljus flytande textilfärg och duttar längs linjerna så att färg pressas genom hålen och det blir ett prickat mönster på tyget.
   Du kan också rita av ditt mönster på ett tunt mönsterpapper (typ silkespapper), nåla fast mönsterpappret på tyget och sy genom papper och tyg med sytråd. Tråckla med små stygn längslinjerna och sedan drar du försiktigt bort silkespappret och kvar finns mönstret markerat på tyget med små stygn.
   Jag borde nog göra en bloggpost om detta, men du får nöja dig med detta svar så länge. 🙂

 2. Å vilken bra blogg och hemsida!
  Rotade bland lingarner och linnetyg för att visa barnen vad man kunde göra med nål och tråd. Blev inspirerad! Hur var det nu man gjorde kedjestygn? Hittade hit! Nu har jag fått idéer och inspiration att plocka fram alla grejorna igen. Jag lägger denna blogg till mina favoriter!
  /Mika

  • Vad roligt, Mika!
   Både att du har glädje av bloggen och att du har hittat tillbaka till broderiet.

Kommentarer är stängda.